Drömfoto

2014-02-25
21:00:00

Photoshop - Räddaren i nöden

Jag är personligen väldigt förtjust i att redigera. Det är en av huvudanledningarna till att jag började fota överhuvudtaget. Enligt mig är en bild oftast inte klar förrän den har varit in i både lightroom/camera raw och photoshop.  Men, alla har ju olika tycke och smak. Jag vet att ganska många anser att man ska få bilden rätt i kameran, och visst, jag kan hålla med om att det vore idealet att få den så färdig som möjligt i kameran.
 
Men att kunna rädda "misslyckade" bilder med redigering, tycker jag är kanon! 
Till exempel bilden nedan.  
 
Klockan är 04.30 på morgonen. Det är mörkt ute och för att kunna ta sig ner till klipporna är man tvungen att använda ficklampa. Denna tidpunkt är vald eftersom jag vill kunna använda en väldigt lång slutartid för att få en viss effekt på vattnet och vågorna i bilden så just därför är jag ute när det är mörkt.  Det är svårt att riktigt se hur kompositionen av bilden kommer bli, men man kan urskilja klipporna någotsånär.  Jag tar fram stativet och ställer upp kameran där jag tycker det verkar bli bra. Nu är det dags att ta fotona med 30sek exponering på varje.  Lika bra att ta flera olika varianter, från olika vinklar och med olika mycket vågor som kommer in för att få så mkt variation som möjligt.
 
Kommer hem till datorn och laddar in bilderna. Aj aj aj....
 
 
 
 
Alla bilderna har ett stativben i nederkant. Tack och lov för Photoshop!  ;)

 
2014-02-24
10:05:00

Att vara sin egen kritiker

Sitter här och försöker välja ut 3 bilder att skicka in till min fotoklubbs Klubbmästerskap. Hur väljer man ut sina 3 bästa bilder när favoriterna byts ut från dag till dag och när man tycker om bilderna av helt olika anledningar. 
 
Ska man välja efter vad man tror andra tycker om?  Ska man ta de som just för dagen är favoriterna? Eller kanske man bara ska blunda och peka?
 
Jag har det senaste året blivit bättre och bättre på att sålla i min "portfolio". Har sagt att den max ska innehålla 20 bilder. Är det redan 20 bilder där, och jag vill lägga dit en ny, ja då måste jag ta bort en annan först.  I skrivande stund har jag precis rensat, så nu innehåller den bara 17 bilder. Av dessa 17 ska jag nu då välja ut 3 stycken.
 
En kan jag redan välja bort eftersom jag hade med den på senaste månadsmötet, och en annan är snarlika den, så där försvinner 2 st.  15 Kvar...
 
 
 
Hursomhelst, jag vill också tipsa om fina Josefine, ni vet hon i den röda klänningen. Kika på hennes blogg på Freshmagazine Josefines blogg
2014-02-20
08:06:00

Dagens tips: Snyggare text

Det är lätt att bara titta på typsnittet när du ska välja vilken stil på texten du vill ha på tex en logga eller en blogheader. Det många inte tänker på är att du även kan ändra stil på texten genom att utöka(eller minska) mellanrummet mellan bokstäverna.

Jag tycker iaf att det ofta ser renare och stilfullare ut om du har större mellanrum.
 
Här nedan finns exempel på  hur det ser ut med mellanrummet inställt på 0 (dvs det som ofta är inställt "by default" och hur det ser ut när du istället har ett större mellanrum, tex 250.
 
Detta ändrar du på textpaletten vid den röda markeringen på bilden :)
 
(detta funkar inte när det gäller script-typsnitt. Då ser det mer elegant ut om du istället har större mellanrum mellan raderna)